Burn out; de sluipmoordenaar. Ik ken het ook….

Ik ren maar door…..tot de burn out me bij mijn nekvel grijpt

Mensen verder helpen voor, na of tijdens een burn out vraagt om zorgvuldigheid en een hoop (eigen) ervaring en inlevingsvermogen. Daarom deel ik graag mijn eigen  verhaal. Eind 2011 was ik programmamanager van een groot cultuur veranderprogramma. Dit was een mega klus in een omgeving die vijandig was en veel weerstand liet zien. Ik zag mezelf maar doorhollen en doorhollen. Ik moest door van mezelf.

Ik voelde de moeheid in mijn lijf en negeerde die. Ik was niet meer aardig tegen mijn collega’s. Ik zag mezelf steeds vaker met mijn armen op het bureau, mijn hoofd ondersteunen. De hele dag was ik nerveus, gespannen, onzeker, Zo zwaar. En voelde dat ik geen overzicht meer had. Totaal de kluts kwijt dus.

Burn out? Me ziek melden? Waarom?

burn out preventie
je gaat steeds dieper….

10 januari 2012 werd ik wakker. Huilend, somber, moe. Ik kon niet meer. Ik kwam niet meer uit bed en mijn hele lijf voelde zo ongelofelijk zwaar. En de dag moest nog beginnen, ik had net vakantie gehad. Help!

Ik moest toegeven en om hulp vragen. Het bijltje erbij neergooien. Het voelde als falen en als opgeven. Zwak. Ik kan toch alles? Ach joh, dit gaat ook wel weer over.  Niet aanstellen, even doorbijten. Tanden op elkaar en benen uit bed. En dus ging ik gewoon naar mijn werk.

Tot ik ga liggen…

Als mijn baas me ziet, stuurt ze me direct naar huis. Vanuit Arnhem reed ik 100 km huilend naar huis. En ik ga liggen.

Drie maanden lang doe ik niet meer dan op de bank liggen en alle seizoen ‘Wie is de Mol’ kijken. Meer kan ik niet. Moe, moe, zo intens moe. En rusteloos, somber, zenuwachtig, gespannen, geïrriteerd, afwezig, en zo voort en zo voort. Wat een hel.

Veel rust, ontspanning, oefeningen en vechten tegen mezelf

De hel duurde drie maanden. Drie maanden van intensieve begeleiding door de bedrijfspsycholoog en bedrijfsarts en allerlei oefeningen. Tussen de rust door.

Tot, ook bij mij, het licht weer langzaam aan ging. De energie weer langzaam terugkwam. Door meditatie, yoga, heel veel wandelen en vooral een steengoede coach, trok ik mezelf uit dit hele diepe gat. Veel en veel te langzaam naar mijn zin en met mega veel terugvallen maar wel gestaag, gaat de weg weer omhoog. Hervind ik mijn energie.

Mijn leven na de burn out. Mooier, steviger, meer mezelf

Wat ze zeggen is waar; er is leven na de burn out. En dat is een heel mooi prachtig leven, met ontzettend veel meer diepgang en geluk. Ik kan nu weer veel intenser voelen en dichter bij mezelf. blijven en voelen wat ik nodig heb in plaats van mijn blokkerende patronen volgen. Nog steeds ken ik soms diepe dalen, dat ook. Ik heb geleerd die niet te negeren maar er mee om te gaan. Er is leven na de burn out. Echt.

Patricia Hoekstra is coach bij Bureau Oranje en gespecialiseerd in Burn Out Preventie. Laat je NU helpen als je haar verhaal herkent